O medu

Med obsahuje stovky látek, z nichž nebyly ještě všechny popsány. Mezi nejdůležitější patří cukry, bílkoviny, tuky, minerální látky, kyseliny, vitamíny, antioxidanty a voda.

Cukry tvoří 95% obsahu medu. Jedná se především o jednoduché cukry jako je fruktóza (ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr). Sacharóza (hlavní složka řepného cukru) je v medu obsažena jen zhruba do jednoho procenta. Tuky jsou v medu zastoupeny minimálně (150 mg na 1 kg medu).  Z bílkovinných látek jsou důležité zejména enzymy a to především diastáza a invertáza. Med je rovněž vhodným doplňkem minerálů (K, P, Mg, Cl, Cu, N, Ca, Fe, Zn) a vitaminů  (B2, B3, B4, B5, C). Z kyselin jsou v medu obsaženy kyselina glukonová, jablečná, citronová, octová, mravenčí, skořicová a další. Významné jsou rovněž antioxidanty, které neutralizují působení volných radikálů, majících podíl na řadě závažných onemocnění. Med sice obsahuje méně antioxidantů než zelenina, ovoce, nebo čaj, ale zato v mnohem širší škále (desítky různých antioxidantů), takže účinek je navíc umocněn jejich společným působením. Voda je v medu obsažena jen ze 14 až 19%, což zaručuje jeho mikrobiální stabilitu. 


Podle původu lze velmi zhruba med rozdělit na med květový a medovicový med. Květový med lze dále dělit podle druhu rostlin, ze kterých včely nektar sbírají např. na řepkový, akátový, lipový, slunečnicový, z ovocných stromů, pohankový, svazenkový … .

Květový (světlý) med získává včela na květních i mimokvětních nektáriích rostlin. Je to přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbudivými účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky a pod. Květový med je velmi ceněn v lidovém léčitelství.

Medovicový (tmavý) med vzniká jako vedlejší produkt činností některých mšic, puklic, mér a jiných zástupců hmyzí říše. Tento hmyz nabodává listy nebo jehlice stromů, vysává rostlinnou šťávu a zužitkuje z ní pro svou potřebu pouze bílkoviny. Zbylou rostlinnou šťávu, velmi bohatou na cukry, vystřikuje ve formě kapének na povrch listů nebo jehlic. A právě tyto kapénky sbírají včely jako medovici. Medovicový (častěji zvaný jako lesní) med je tmavý, silně aromatický, obsahuje minimální množství bílkovin, ale zato má hodně rostlinných silic a minerálů. Dá se však říci, že různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí, vůní apod.

CUKR NEBO MED?

Toto téma je často diskutované i mezi samotnými včelaři. Zvláště v poslední době se objevují názory o významu zimování včelstev na medu a nikoli na cukru. Absence látek obsažených v medu totiž vede ke snížení imunity včel, což může být jedna z příčin jejich současných úhynů. Proto se doporučuje ponechat včelám alespoň část jejich přirozené potravy.

Za zamyšlení stojí i skutečnost, že po tisíce let svého vývoje  měl člověk k dispozici komplex látek obsažených v medu, na jejichž přijímání byl jeho organismus přizpůsoben. Teprve s rozvojem cukrovarnictví v 19. století převládl mezi sladidly řepný cukr, což mělo za následek náhlé zvýšení výskytu vážných onemocnění, jako je cukrovka a obezita. Proto se už v polovině 20. století začaly hledat možnosti využívání alternativních sladidel. 

 

Základní rozdíly mezi medem a cukrem jsou uvedeny v následujícím přehledu: 

CUKR MED

Původ z jedné rostliny (cukrová řepa, nebo cukrová třtina).

 Disacharid sacharózu (C12H22O11) musí tělo nejdříve štěpit na monosacharidy fruktózu a glukózu za pomoci enzymů.

Při štěpení sacharózy se spotřebovává vitamin B, vápníku (Ca) a hořčíku (Mg), které musí organizmus opět doplnit.

Může být příčinou vážných onemocnění.

Vyrábí se průmyslově složitou technologií s vysokými vstupy

energií, za použití chemických látek.

Jeho výroba není spojena s dalším užitkem pro společnost.

Původ z mnoha rostlin.

Monosacharidy fruktóza (C6H12O6) a glukóza (C6H12O6) se vstřebávají přímo do krve bez předchozího štěpení – menší zátěž organismu a rychlejší dodání energie.

Nemusí být v těle štěpen a navíc dodává tělu minerály, vitamíny a celou řadu dalších látek.

Posiluje imunitu.

Minimální nároky na zpracování a bez chemických přísad.

Prvořadý význam chovu včel spočívá v opylovací činnosti, nikoli v produkci medu. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení